
Miinat, pommit ja räjähteet ovat jokapäiväinen vaara lapsille ja aikuisille Syyriassa. Lähes kolme miljoonaa syyrialaista on jo vammautunut ja maan terveydenhuolto on romahtanut. Punainen Risti tarjoaa vammautuneille henkilöille apua kuntoutuskeskuksissa, mitä ilman moni jäisi vaille tulevaisuutta.
Lahjoittajien tuella kuntoutuskeskusten asiakkaat saavat fysioterapiaa, proteeseja, apuvälineitä ja henkistä tukea. Iso osa vammautuneista on lapsia ja nuoria.
Lähetä tekstari SPR15 numeroon 16499 (15 €)
Fysioterapia on tärkeä osa kuntoutusohjelmaa. Sen tavoitteena on kivun poistaminen ja ihmisten toimintakyvyn, liikkumisen sekä työkyvyn edistäminen. Fysioterapeutti arvioi myös asiakkaiden tarvetta apuvälineiden käyttöön ja ohjaa niiden käyttöä.
Jalkansa menettänyt tarvitsee kainalosauvoja opetellessaan elämään uudessa tilanteessa. Sauvojen avulla ihminen pysyy aktiivisena ja hän pystyy harjoittamaan kehon tasapainoa. Fyysisen aktiivisuuden ansiosta sekä fyysinen että psyykkinen toipuminen on nopeampaa.
Suurin osa raajansa menettäneistä henkilöistä tarvitsee uuden proteesin 3–4 vuoden välein, lapset useammin. Proteesi helpottaa itsenäistä liikkumista ja mahdollistaa aktiivisen osallistumisen yhteiskunnan toimintaan.
Kaikki lahjoitukset ohjataan hädässä olevien auttamiseen ja kuntoutuskeskusten toimintaan. Tavoitteena on avata uusia keskuksia, jotta apu olisi helpommin saatavissa.
Lahjoittamalla säännöllisesti pienenkin summan, olet mukana pitkäjänteisessä avustustyössä nostamassa Syyrian kriisin uhreja takaisin jaloilleen.
16-vuotias Hadra menetti pommituksissa molemmat jalkansa ja koko 12-henkisen perheensä. Hän vietti ensimmäiset kaksi kuukautta sairaalassa. ”Tultuaan terapiaan hän itki uupumustaan ja surua, mutta nyt hän voi jo paremmin”, kertoo proteesipajalla vieraillut Johanna Klinge.
Hadra asuu nykyisin yksin Homsin kaupungissa yhteismajoituksessa. Hän tekee kaksi kertaa viikossa kuuden tunnin ajomatkan kuntoutuskeskukseen, missä hän käy terapiassa ja sovittamassa proteeseja.
Proteesin käyttöönottoon voi kestää useita viikkoja mittauksineen ja sovituksineen. Joskus jalkaa joudutaan operoimaan pienemmäksi, jotta proteesi saadaan sopimaan paremmin. Itse proteesi saadaan tehtyä noin viikossa, jonka jälkeen voidaan aloittaa kävelyharjoittelu.
Seitsemänvuotias Ahmad oli kotonaan leikkimässä Syyrian Idlibissä, kun kranaatti osui hänen kotitalonsa viereen. Ahmad menetti iskussa molemmat jalkansa.
Kun hän saapui ensimmäisen kerran kuntoutuskeskukseen, hän oli pelokas ja traumatisoitunut pieni poika. “Haluan kahta asiaa lapselleni”, hänen äitinsä Yaman kertoo, “että hän kävelee ja valmistuu koulusta. Mutta kaikkein eniten toivon hänen kävelevän jälleen ilman kipua”.
Kun Ahmadia katsoo nyt, kolme vuotta ensimmäisten operaatioiden jälkeen, hänen silmistään paistaa elämänilo. Ahmad käy koulua ja hänen perheensä on muuttanut kotiin, missä ei ole portaita. Ahmad elää aktiivista elämää ja on oppinut liikkumaan hyvin proteeseillaan.
Tohtori Nazir Kanaan on ollut Damaskoksen kuntoutuskeskuksen johtaja yli kaksi vuotta.
Kuntoutuksen asiakkaat tulevat hänelle hyvin läheisiksi, sillä monet käyvät klinikalla vähintään kolmen kuukauden välein tarkastuksessa tai sovittamassa uutta proteesia.
Nazir odottaa pääsyä takaisin omiin tiloihin, koska sodan takia väliaikaistiloissa toimivassa kuntoutuskeskuksessa ei ole voitu järjestää urheilutoimintaa eikä muitakaan aktiviteetteja tilanpuutteen takia. Jatkossa kuntoutuksen asiakkaita autetaan myös omaehtoiseen toimeentuloon pienimuotoisen yritystoiminnan kautta.
Punainen Risti kuntouttaa vammautuneita muun muassa Aleppon ja Damaskoksen kuntoutuskeskuksissa. Kuntoutuskeskuksia on myös naapurivaltioissa, kuten Libanonissa ja Irakissa. Konfliktin vuoksi alueella liikkuminen on vaikeaa ja vaarallista ja tarve liikkuville mobiiliklinikoille on myös suuri.
Damaskoksen kuntoutuskeskuksessa käy keskimäärin 20 asiakasta päivässä. Suurin osa heistä on vammautunut sodassa, mutta klinikalla käy myös kehitysvammaisia sekä esimerkiksi polion vuoksi raajansa menettäneitä.
Kun kuntoutuksen asiakkaat lähtevät klinikalta, he voivat palata normaaliin elämään. Lapset saavat mahdollisuuden leikkiin, koulunkäyntiin ja liikkumiseen kodin ulkopuolella ja aikuiset voivat löytää oman roolinsa yhteiskunnassa.
Lahjoittamalla autat heidät takaisin jaloilleen.
LahjoitaAloita oma nettikeräys ja haasta kaverisi mukaan auttamaan. Yhdessä auttamisessa on enemmän voimaa.
Yritysten sähköinen keräyslipas
Perusta yrityksellesi oma nettikeräys ja haasta asiakkaasi ja kumppanisi mukaan.
Järjestä illanistujaiset tai aamukahvit
Järjestä yhteinen ruokahetki nyyttäriperiaatteella ja osallista ystäväsi keräykseen. Ilmaiset keräysmateriaalit verkkokaupastamme
Lukukuu ja Päivätyökeräys kouluille
Myös koulut voivat ottaa aktiivisen roolin avun ketjussa. Kun alakoululaiset harjoittelevat lukemista Lukukuun aikana, he voivat auttaa sodassa vammautuneita sponsorilahjoitusten avulla. Yläkoululaiset voivat puolestaan lahjoittaa Päivätyökeräyspalkat Syyriaan.
Tilaa julistepohja ja muut keräysmateriaalit ilmaiseksi verkkokaupastamme.
Kiitos tuestasi. Syyrian Punainen Puolikuu vie avun perille luotettavasti.
Apua ei olisi ilman kaltaisiasi lahjoittajia.
Tarkkaile postiasi. Lähetämme sinulle kuukausilahjoitusvaltakirjan sekä palautuskuoren (postimaksu maksettu). Täytä valtakirja, allekirjoita se ja palauta mahdollisimman pian. Lahjoituksesi alkaa veloittumaan tililtäsi 4-6 viikon kuluessa.
Mikäli sinulla on kysyttävää lahjoituksestasi, voit ottaa yhteyttä Suomen Punaisen Ristin lahjoittajapalveluun puh. 020 701 2192 (ma-pe klo 8-16) tai lähettää sähköpostia osoitteeseen lahjoitukset@punainenristi.fi – autamme mielellämme!